Onderhoud

Wat het onderhoud van een saxofoon betreft kom ik in mijn reparatie-atelier uitersten tegen. Van saxofoons met een stapeltje confetti in de beker, waarvan de polsters tot op het onderliggende vilt zijn doorgesleten tot een Vintage sax die na 60 jaar nagenoeg helemaal schoon is .
Wat ik wil zeggen: de bespeler speelt een grote rol in hoelang een saxofoon meegaat voordat deze naar de reparateur moet. Waar vuil zit wordt het vocht vastgehouden, dus ”houdt schoon die saxofoon”.
Aangezien geen enkele onderhoudsbeurt hetzelfde is, kan ik er dus ook geen vast bedrag voor noemen. Bij een onderhoudsbeurt wordt de sax in z’n geheel gecontroleerd: zitten alle kurkjes en viltjes nog wel goed vast en is de afstelling niet verlopen? Maar het belangrijkste: wat is de staat van de polster (leertje in de kleppen) en sluit de saxofoon nog goed?. Immers een goed sluitende saxofoon vergroot het speelplezier.

Wanneer je de saxofoon komt brengen voor een onderhoudsbeurt of reparatie, bekijk ik wat eraan moet gebeuren, waarna ik een goede schatting van de kosten kan geven.